Leiden

Stad van studenten, monumenten en volop sfeer.

Wonen in Leiden is wonen in een stad die al sinds jaar en dag ononderbroken hoog op het verlanglijstje staat van toeristen die ons land bezoeken. En niet voor niets. Zij komen af op de bijna 2.800 (!) monumenten die de stad telt. Leiden komt op hen over als één groot openluchtmuseum, met verborgen hofjes, oude molens, fraaie kerken en goedbewaarde stadspoorten. Hortus Botanicus en de Sterrenwacht zijn populaire trekpleisters. En met die grootte valt het overigens wel mee. De charme van de stad is juist de compacte afmeting, zeker de historische binnenstad die nog steeds wordt omgrensd door het water van de singel dat vroeger onderdeel was van de verdedigingswerken om indringers als de Spanjaarden te weren.

Terrasjes, winkels en leuke adresjes

De vele monumenten in de museale binnenstad vormen het decor van een levendige woonstad. Die levendigheid is natuurlijk voor een belangrijk deel te danken aan de duizenden studenten die aan de oudste universiteit van Nederland studeren. Mede dankzij hen kent Leiden een bloeiend uitgaansleven, met voor elk wat wils. U kunt naar intieme restaurants, gezellige eetcafés en bruine kroegjes. Door de speciaalzaakjes in de kleine straatjes en steegjes is het shoppen altijd een verrassing. Op cultureel vlak is er ook volop te doen: muziek, dans, theater en natuurlijk de wereldberoemde musea.

Amsterdam zonder de drukte

Er zijn wel mensen die Leiden vergelijken met Amsterdam. Zo vreemd is dat niet, want Leiden heeft, na Amsterdam, het meeste water door haar poorten en grachten stromen. Zie de Oude en de Nieuwe Rijn, en de diverse grachten en singels. Met een bootje kunt u helemaal om de oude stad varen en dan langs het Plantsoen komen. Even zwaaien naar uw eigen huis! Dat water vormt een directe verbinding met het groene en waterrijke buitengebied rond Leiden. In een paar minuten bent u in een bijna heel andere wereld, omringd door rust en ruimte. Of u pakt in de lente de fiets, lekker de Bollenstreek in.

Centraal in de Randstad

Nog een voordeel van wonen in Leiden: via de A4 en de A44 bent u in korte tijd in Den Haag, Rotterdam of Amsterdam, en zo verder naar het noorden van Nederland. Geen stadscentrum heeft zulke snelle auto- (20min) en treinverbindingen (16 min) met Schiphol als Leiden. En Leiden is een druk NS-knooppunt, met uitstekende treinverbindingen naar heel Nederland.

Een mooie toekomst

De locatie van Plantsoen 1-3 is optimaal. Enerzijds ligt de woning direct aan de rustige en groene omgeving van het Plantsoen en de Singel. Anderzijds ligt de woning binnen de singel en daarmee in de bruisende binnenstad van Leiden. U krijgt het beste van twee werelden. U vindt restaurants, café’s en een enorm cultureel aanbod op loopafstand. U bent binnen vijf minuten bij één van de twee NS-stations en met de auto bent u snel op de grote uitvalswegen. Ideaal is ook de mogelijkheid om inpandig te parkeren, een unieke luxe in het centrum van Leiden.


Het pand op nummer 1 was oorspronkelijk een vrijstaand huis, zoals de uit 1900 daterende foto laat zien. Links van dit huis staat een blok van 3 huizen waar nummer 3 oorspronkelijk deel van uitmaakte. In 1957 wordt nummer 1a gebouwd, waarmee nummer 1 en 3 met elkaar in verbinding komen te staan. De bestemming is dan gewijzigd van woning in zorginstelling. De ronde aanbouw dateert uit 1993.

 

Historie

“Door balkons en zuilen, door bloemenperken enz. enz. heeft men aan deze woningen een poëtisch karakter weten te geven, dat in de overige deelen der stad schaarsch is gebleven.”

De Leidsche Courant van dinsdag 24 november 1885 schreef al lovend over de woningen waar nu zes luxe en royale appartementen worden gerealiseerd. De redacteur schreef onder andere: Laat ons ook eens aan onze linkerzijde eenige aandacht wijden aan de meerendeels zeer smaakvolle woonhuizen, die daar in de laatste jaren zijn verrezen. Het is een geheel nieuwe wijk en, men moet er bijvoegen, lang niet de minst fraaie van onze woonplaats.” Zijn oog was gevallen op de bouw van de herenhuizen aan het Plantsoen. Dit was aan het einde van  19e eeuw voor veel Leidenaars een verademing voor het stadsaanzicht. Het Plantsoen werd samen met de woningen gezien als een prachtige ontvangst voor bezoekers aan de stad Leiden. De voornaamste inspiratiebron van de verschillende architecten was de Franse architectuur en de Hollandse Renaissance. De panden in het Plantsoen vertonen allemaal een zekere mate van eclecticisme: zij laten veel invloeden zien uit verschillende architectuurstijlen. De imposante woningen, het plantsoen en brede singel vormen nog steeds een prachtige entree van de Leidse binnenstad.

Nog verder terug in de tijd

De historie van het Plantsoen gaat nog veel verder terug. Tijdens een uitbreiding van de stad in 1649 werd de Zoeterwoudse singel gegraven.  Aarden vestingwallen en bastions moesten de stad verdedigen tegen vijandelijke kanonnen. De plattegrond van Leiden laat nog mooi de loop van die verdedigingswerken zien. Toen verdediging van de stad minder belangrijk werd, kon er meer aandacht besteed worden aan esthetiek. Deze plek werd daarmee aantrekkelijk voor onder andere Nederlanders die rijkdom hadden vergaard in Nederlands-Indië en terug kwamen naar Nederland. Zij zochten naar luxe woningen of bouwkavels binnen de stedelijke grenzen. Om hen aan te trekken, werd het Plantsoen ontwikkeld en bebouwd. En dat bleef niet onopgemerkt.

Een rijk verleden

BURGY bouwbedrijf gaat nu Plantsoen 1-3 naar zijn oude luister terugbrengen, en daarmee de entree van de Leidse binnenstad. Lijsten en ornamenten worden gerestaureerd. De voorgevel van Plantsoen 2 wordt geheel vernieuwd en de bestaande buitengevel van de ronde aanbouw wordt afgewerkt met bronskleurige metalen gevelbekleding, voorzien van lasergesneden perforatie. Bovendien streeft BURGY naar kwaliteit en comfort van het hoogste niveau (energielabel A). Daartoe worden buitengevel, raampartijen en dak aanvullend geïsoleerd. Alle woningen worden voorzien van vloerverwarming en op het dak zijn zonnepanelen voorzien. Dat laatste is voor een monumentaal pand een uitdaging; we willen modern comfort op smaakvolle wijze combineren met klassieke grandeur.